Informacja dla hodowców drobiu
Główny Lekarz Weterynarii informuje o występowaniu wysoce zjadliwej grypy (HPAI) podtypu H5N8 u ptaków dzikich.
Wobec powyższego hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:
-
Zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich.
-
Nie karmić drobiu na zewnątzr budynków, w których drób jest utrzymywany.
-
Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyc ręce woda z mydłem.
-
Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków w których utrzymywany jest drób.
Należy pamiętać o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób i instytucji podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu ( spadek nieśności, nagłe, zwiększone padnięcia drobiu).
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:
Depresja, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie, duszność, biegunka.
Padnięcia ptaków mogą byc nagłe, bez widocznych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100 %.